header
Hjem Aktuelt Selvfølelsen må trenes - Mia Törnblom
Selvfølelsen må trenes - Mia Törnblom Skriv ut

? Man må trene for å holde selvfølelsen god, akkurat som man må for å holde kondisjonen oppe. Si «jeg er en verdifull person» til deg selv hver dag, sier Mia Törnblom.

TEKST CATHRINE TH PAULSEN

? VI MÅ HA LIVSKUNNSKAP inn i skolen. Vi har historieundervisning og gym, men ikke noe om følelser! Jeg treffer mange ungdommer som ikke kjenner igjen sorg når den kommer. I stedet for å hjelpe barn eller unge med å takle sorgen, sier man «ikke vær lei deg». Det er klart du skal være lei deg! Har du mistet noen, har du behov for å sørge.

I ti år levde Mia Törnblom på gaten. Hun var rusavhengig og drev med sjekksvindel for å finansiere heroinen. Nå har hun har skrevet kritikerroste bøker om selvfølelse, holder kurser og driver coaching i tillegg til å jobbe gratis for barn, unge og innsatte i fengsler. I sommer kom selvbiografien hennes i norsk oversettelse, og i høst skal hun utgi en bok om selvfølelse for ungdom.

Tips om selvfølelse:
? Lag en daglig rutine der du kan
bekrefte deg selv
? Tillat deg å drømme ? Ikke
sammenlign deg med andre
? Ta ansvar for å se deg selv som del
av en sammenheng
? Tilgi deg selv og dine handlinger
? Vær takknemlig for det du har
? Ikke vær sammen med mennesker
som ikke er bra for deg

Å VÆRE NOE
Mia Törnblom holder til i et stort kontorlandskap i toppetasjen i en gård på Kungsholmen i Stockholm sentrum. Hun snakker fort, intenst og med trykk på alle stavelser.

? Forskjellen mellom selvtillit og selvfølelse er at selvtillit henger sammen med å gjøre, mens selvfølelse henger sammen med å være, forklarer Törnblom.

? Mange føler at de er det de driver med. Men vi får jo ikke alltid til det vi driver med. Det oppstår et stort problem når du er mislykket fordi du har gjort en feil. Man må si «Jeg er en verdifull person» til seg selv hver dag, også om det ikke føles sånn akkurat da. Det er som å pusse tennene; etter hvert tenker man ikke over det, men det virker, sier Törnblom.

? Kanskje mange er redde for å bli oppfattet som arrogant hvis man får for god selvfølelse?

? «Eget skryt lukter ille,» sa min mamma til meg da jeg var liten. Vi har selvfølgelig janteloven i hele Norden. Har du en overdreven selvtillit, kan du nok oppfattes som arrogant. Men det er ikke det samme. Når du har en god selvfølelse, slutter du å være så selvopptatt, du hører bedre etter hva andre sier, og slutter å tenke konkurranse i alle sammenhenger. Man trenger ikke være bedre enn andre hvis man vet at man er god nok som man er.

MAGEFØLELSE
Törnblom mener en god selvfølelse er grunnleggende for et godt liv, uansett andre vilkår. Selv oppdaget hun hva selvfølelse betyr da hun var på rehabilitering etter mange år som sprøytenarkoman. I selvbiografien beskriver hun det nesten som en religiøs opplevelse.

? Det var som en religiøs opplevelse for meg. Dette var en innsikt som kjentes i magen. For noen holder det å få en religiøs opplevelse for å slutte å bruke dop, for meg var det dette som trengtes.

? Kan rus oppleves som en måte å få god selvfølelse?

? Åja, en kort stund, det jo nettopp problemet, sier Mia Törnblom. Hun ble rusavhengig etter å ha begynt med slankepiller som inneholdt amfetamin.

? Jeg måtte øve på å forandre måten å tenke på. Det er lett å slutte med rus, men det er vanskelig ikke å begynne igjen. Rusen gir et velbehag, det er konsekvensene som ikke er gode. For meg var konsekvensene fengsel, psykose, at jeg sviktet andre og drev med kriminelle handlinger.

TØFF KJÆRLIGHET
? Om man ser at noen i ens nærhet har problemer knyttet til lav selvfølelse, hva skal man gjøre eller si til vedkommende?

? Å gi råd til noen som ikke har bedt om det, er helt meningsløst. Det hjelper ingenting. Men det man kan gjøre, er å forsøke å inspirere. Jeg snakker ofte om tøff kjærlighet. Hvis du har en person i livet ditt som er destruktiv, kan du si «jeg er så glad i deg, det gjør meg vondt å se hvordan du behandler deg selv». Men det må ligge kjærlighet i bunnen, ellers begynner den det gjelder, å lyve. Å ringe noen du vet ikke har noe særlig til ekteskap og si «hvorfor skiller du deg ikke?», er like meningsløst. Hvis man står mellom ingenting og misère, velger man misèren, for det vet man i alle fall hva er.

? Men det hjelper også å fortelle sin egen historie, legger Törnblom til. Hun har fortalt sin historie om veien tilbake fra et heseblesende Stockholms-rusliv mange ganger. Og hun skriver hver kveld i sin «jeg er bra-bok», en metode hun formidler på kursene.

? Hver kveld ser jeg på det som var bra og det som ikke var så bra, og ser hva som kan gjøres med det siste. Jeg har sluttet å omgås personer som ikke er bra for meg.

? Det kan være vanskelig for mange?

? Personer som gjør deg trist og skuffet gang på gang, bør du velge bort. Hvis man ikke kan det, bør man snakke sammen og spørre om man kan finne en måte å få samværet eller vennskapet til å fungere. Har man forsøkt alt, trenger man ikke bli skuffet mer.

SMUGLESING I 2005 kom den første boken hennes, Selvfølelse nå!. I fjor ble Mia Törnblom intervjuet i Dagens Nyheter. Avisen skrev at hun hadde skrevet en bok som mange leste, men som de skammet seg over å lese.

? Er det tabu å ha lav selvfølelse?

? For fire år siden så jeg selv noen på T-banen som leste i min bok som de hadde revet omslaget bort av. Men i dag er det annerledes. Nå ser jeg ofte store, tøffe menn med tatoveringer på armen lese om selvfølelse. Og jeg synes jeg har vært med på å forandre det.

? Hvorfor er det så vanlig å ha lav selvfølelse?

? Samfunnet har høye krav til oss. For hundre år siden trengte vi ikke gym på skolen, for man gikk uansett to mil til skolen og hugget ved på søndager. Slik er det med selvfølelsen også. I dag har en person på 18 år hatt flere møter
med mennesker enn det man hadde i løpet av et helt liv for bare ti, femten år siden. Vi har tv, internett, bilder, reklame, og man kan bli alt mulig. Det krever mer selvfølelse. Jeg presser mange av dem jeg coacher, til å leke, til å gjøre ting som ikke gir et resultat. Alle burde nyte, leke og dagdrømme hver dag. ?